Ga naar de inhoud

Veelgestelde vragen


Wat heb ik nodig om de debatten via Debat Gemist te kunnen bekijken?

Om plenaire debatten op Debat Gemist op de computer terug te kijken, dient de browser te beschikken over een recente Flash-plugin. Deze is te downloaden via de website van Adobe. Deze plugin heb je niet nodig als je debatten terugkijkt via een smartphone of tablet

Kan ik via Debat Gemist ook live debatten bekijken?

Nee, de debatten van de Tweede Kamer kun je wel live bekijken via de website van de Tweede Kamer en de app Debat Direct.

Welke debatten kan ik terugkijken op de website Debat Gemist?

Welke debatten kan ik terugkijken op de website Debat Gemist? Op Debat Gemist kun je alle plenaire debatten vanaf 26 oktober 2010 terugkijken. Daarnaast kun je op Debat Gemist commissievergaderingen (commissiedebatten , notaoverleggen en wetgevingsoverleggen) terugkijken vanaf 14 juni 2016. Ook rondetafelgesprekken, hoorzittingen en technische briefings zijn sinds 2017 terug te zien via Debat Gemist.  En sinds 7 juni 2017 zijn de openbare verhoren van de parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies toegevoegd. Let op: met ingang van 31 maart 2021 heet een algemeen overleg voortaan een commissiedebat.

Hoe werkt de ondertiteling van debatten?

Sinds 10 november 2015 kun je plenaire debatten mét ondertiteling terugkijken via Debat Gemist. Deze ‘verslagondertiteling’ kun je in- of uitschakelen door op 'CC' te klikken onderin het venster.

Dit is vanaf 24 oktober 2016 ook mogelijk voor de commissievergaderingen. De ondertiteling is uiterlijk vijf werkdagen na het debat beschikbaar.

Met iOS is de ondertiteling alleen te zien in full screen.

Waarom staat er geen ondertiteling bij de regeling van werkzaamheden en bij stemmingen?

De regeling van werkzaamheden en de stemmingen worden niet ondertiteld. Taalherkenningssoftware koppelt het verslag (de Handelingen) gewoonlijk aan de beelden van het debat. Maar tijdens de regeling van werkzaamheden zeggen sprekers soms alleen ‘eens’ of ‘oneens’. De taalherkenningssoftware is niet in staat om deze korte fragmenten aan het verslag te koppelen. Hetzelfde geldt voor stemmingen. De andere plenaire activiteiten worden, net als de commissiedebatten, wel ondertiteld.

Waarom staat er geen ondertiteling bij sommige rondetafelgesprekken en technische briefings?

De ondertiteling wordt gebaseerd op de verslagen van de vergaderingen. Echter worden niet van alle vergaderingen verslagen uitgewerkt. Dit betreft vaak de rondetafelgesprekken/hoorzittingen en de technische briefings. Vandaar dat de ondertiteling bij deze vergadertypes kan ontbreken.

Is de ondertiteling hetzelfde als de Handelingen?

De ondertiteling onder de video's is gelijk aan het ongecorrigeerde verslag, zoals dat op de website van de Tweede Kamer staat. Kamerleden en bewindspersonen hebben het recht om eventuele fouten in dit conceptverslag te corrigeren. Na de correctieronden verschijnt het vastgestelde verslag als Handelingen op www.officiëlebekendmakingen.nl. Overigens worden correcties van Kamerleden alleen overgenomen als deze overeenkomen met wat ze gezegd hebben.

De tekst van het ongecorrigeerde verslag wordt onder de video geplaatst door spraakherkenningssoftware: de computers ‘verstaan’ de bijdrages van politici en zetten de corresponderende zinnen uit het verslag er zo precies mogelijk onder.

Hoe snel na afloop van een debat staat het debat op Debat Gemist?

Debatten worden binnen 10 uur na het einde van het debat op Debat Gemist gepubliceerd.

Het debat dat ik heb gevonden, lijkt niet het volledige debat. Hoe kan dit?

Wanneer een debat over meerdere dagen verspreid heeft plaatsgevonden, laat de website het debat in delen zien. Elk deel staat op een andere video. Via de zoekfunctie kun je zoeken naar deze debatten. Als je een deel van een debat selecteert, verschijnt het bijbehorende deel onder ‘gerelateerde debatten’.

Kan ik de debatten op Debat Gemist ook downloaden?

Ja, dat kan. Als je een debat selecteert, staat er linksonder een knop ‘downloaden’. Als je daarop klikt, kun je het debat downloaden. Vanwege de bestandsgrootte bestaan de debatten uit meerdere bestanden. Het is niet mogelijk om via een smartphone of tablet debatten te downloaden.

Waar vind ik aanvullende informatie over de debatten op Debat Gemist, zoals verslagen?

Op de website van Debat Gemist kun je plenaire en commissiedebatten terugkijken en klikken op de naam van sprekers om te beginnen bij hun bijdrage. Aanvullende informatie, zoals schriftelijke verslagen, vind je op de website van de Tweede Kamer.

Kan ik de debatten op Debat Gemist embedden?

Ja, dat kan. Als je een debat selecteert, staat er linksonder een knop ‘delen’. Als je daarop klikt, vind je onderaan de optie om de code van het debat op te halen en te embedden. Klik op ‘Toon code’ en vervolgens kun je de code kopiëren naar je website, weblog of andere locatie.

Welke auteursrechten gelden er voor het videomateriaal?

Creative Commons

Tenzij anders vermeld is op de inhoud van deze website de Creative Commons CC BY-NC-ND (naamsvermelding - niet commercieel - geen afgeleide werken) verklaring van toepassing. Deze houdt in dat je debatten kunt downloaden, hergebruiken en delen, zolang de debatten intact blijven en niet commercieel gebruikt worden. Daarnaast moet de Tweede Kamer worden vermeld als maker van het werk. Het is mogelijk dat bij of in een bepaald onderdeel (bijvoorbeeld een foto of een document) staat aangegeven dat op dat onderdeel een auteursrechtelijke uitzondering van toepassing is. Lees meer over de Creative Commons-licenties.

De foto's op Debat Gemist zijn niet rechtenvrij en mogen niet door derden worden gebruikt. Toestemming voor elk gebruik van fotomateriaal op de site kan worden verkregen via de Dienst Communicatie dan wel via de fotografen. Gebruik daarvoor het contactformulier op deze website.

Fotografie

 Hans Kouwenhoven.

Indien je vragen hebt over deze verklaring ten aanzien van het gebruik van de informatie en de gegevens op deze website, kunt je contact met ons opnemen.

Van welke personen zijn pasfoto's zichtbaar?

Pasfoto's van oud-Kamerleden en bewindspersonen kunnen ontbreken. Het kan ook voorkomen dat pasfoto's van Kamerleden niet zichtbaar zijn. In dat geval worden deze zo snel mogelijk toegevoegd.

Op welke smartphones en tablets is de site te bekijken?

De debatten op deze website zijn te bekijken via de iPhone en iPad (vanaf iOS versie 6). Voor Android is de website te bekijken met versie 4.x en hoger. Dit werkt het beste als je gebruikmaakt van de webbrowser Chrome.

Hoe worden gerelateerde debatten gevonden?

Gerelateerde debatten worden bepaald op basis van het onderwerp van het debat.

Hoe werkt de zoekmachine?

In de zoekmachine op debatgemist.tweedekamer.nl kun je zoeken op onderwerp, datum en tijd, sprekers en debatcategorie. Debatten kunnen alleen gevonden worden door te zoeken op deze metadata.
Door de koppeling met de uitgeschreven tekst, die voor de ondertiteling wordt gebruikt, is het nu ook mogelijk om op trefwoord te zoeken. De zoekresultaten laten debatten zien tot september 2016.